środa, 6 sierpnia 2014

Łaciate ciasto

Spodobało mi się to łaciate ciasto, zastanawiam się jak takie można upiec :) 




6 komentarzy:

  1. http://youtu.be/Y43cUE0r--0 - tutaj robią trochę bardziej skomplikowany wzór, ale podejrzewam, że idea jest ta sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woow fantastyczny kanal, tyle inspirujacych pomyslow! Dziekuje Cukrze :)

      Usuń
  2. Może nie całkiem taka sama, ale podobna :)
    http://mniam-mniam.bloog.pl/id,338492076,title,rolada-zyrafa-z-bita-smietana-i-bananami,index.html?smoybbtticaid=61337a
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, zyrafa wydaje sie byc latwiejsza i to chyba od niej zaczne, super pomysl! Dziekuje :)

      Usuń
  3. Co prawda nie wiem z czego zrobiona jest to ciasto ale wydaje mi się, że aby upiec coś podobnego wystarczy poszukać przepisu na jakąś roladę. Ja piekę podobną "łaciatą" roladę na dwa sposoby. Albo najpierw piekę biszkopt, później rozsmarowuję jakiś krem na tym biszkopcie, robię na nim łatki (jeśli jest to kawowa rolada to wystarczy "przesiać" kawę na kształt łatek), zawijam biszkopt w roladę i dekoruje na wierzchu jakąś cienką warstwą masy lub kremówki i dekoruje to kolejnymi kawowymi łatkami (wtedy łatki się łatwo "przykleją). Lub druga wersja (czekoladowa) to najpierw robię "łatki" - mieszam masło, cukier puder, białko, mąka, czekolada lub kakao... z takiej mikstury robię łatki na blasze wyłożonym papierem do pieczenie i wkładam do lodówki by stwardniały. Na to później wylewam biszkopt i wkładam do piekarnika. Po upieczeniu można posmarować biszkopt (tę górną stronę - nie tę spodnią gdzie są łaty) jakimś kremem lub masą i zwinąć w roladę. Takim sposobem będzie "łaciata" rolada na wzór tego ciasta powyżej! ;)
    Miłego pieczenia.

    ~Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, teraz wszystko jasne! chyba wybrobuje te druga wersje bo latwiej nie popsuc efektu wizualnego, ja nie jestem zbyt zdolna w pieczeniu ale zaryzykuje! Dla zabawy :) Dziekuje serdecznie!

      Usuń