niedziela, 14 grudnia 2014

Swieże mleko kokosowe

W Tajlandii kokos kokosowi nierówny... Najczęściej spotykane są te dwie odmiany: 


Kokos o zielonej skórce i o dużej zawartości wody kokosowej ( w smaku słodkawo-kwaśny) i cienkiej wyściólce którą można się delektować wyskrobując ją łyżką (często podawaną wraz z kokosem)


Mały kokos o beżowej lub brązowej łupinie zawiera słodką i orzeźwiającą wodę kokosową. Można je z łatwością kupić na ulicy u mobilnych sprzedawców owoców. 



Tajlandia to jeden z głównych krajów eksportujących mleko kokosowe. Do jego wykonania używa się orzechów specjalnej odmiany, która posiada bardzo grubą warstwę miąszu. Tutaj juz wszystko gotowe do powstania mleka kokosowego....


Pierwszy krok to zmielenie miąszu na wiórka kokosowe, które są nastepnie płukane w gorącej wodzie i pakowane do bawełnianych worków. 



Następnie worki wkłada się do specjalnej prasy, która wyciska zmielone wiórka i tak właśnie powstaje mleko kokosowe :) Bardzo prosty sposob na dobry i zdrowy produkt!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz